Eline van de Ridder – Kunstenaar

Uitgaven

In deze uitgaven uit 2015 & 2016 verbeeld ik mijn gedachten met behulp van korte teksten en foto’s uit het dagelijkse leven. Ze borduren voort op de fotorijmpjes die ik eerder maakte.

How do you imagine reality?

A story of wonderment
Het boek ‘How do you imagine reality?’ is gevuld met 100 foto’s en 9 meerkeuze-antwoorden. De beelden maakte ik met een Iphone en komen zoals ze zijn, er is geen gebruik gemaakt van een filter, flits of andere magie. Ook het ongemakkelijke, ongewenste en onbekende heeft in dit boek een plek gekregen. De wat vloekende vormgeving verwijst naar het alomvattende van de werkelijkheid, waarin alles zomaar naast en door elkaar bestaat. Zo verbeeldt het de realiteit als iets wat mijn menselijke verbeelding vaak te boven gaat. Om die reden zijn dan ook ook alle antwoorden aangekruist. Degen & Leideritz tekenden voor de vormgeving.


What if this is it?

A food for thought calendar
Dit project verbeeldt de weerbarstige praktijk van ons leven als mens. Waarin het moeilijke keuzes zijn die het leven makkelijker maken. Winst op het ene vlak gepaard gaat met verlies op een ander vlak. Het lelijk wordt als het alleen maar mooi mag zijn. En waar wat geen plek krijgt evengoed van zich laat horen. Kortom: het positieve en negatieve zijn er onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘What if this is it?’ nodigt dan ook uit tot een levensopvatting die net zo dubbel is als het leven zelf. Maar bovenal is het een ode aan de ongrijpbaarheid van ons leven als mens. Wijzijnwolf tekenden voor de vormgeving.


Weet je nog wat je bent vergeten?

 

Een autobiografie notitieboek
De vraag ‘Weet je nog wat je bent vergeten?’ schetst mijn achtergrond en vormt de leidraad van deze autobiografie dit notitieboek. Het komt voort uit een fundamenteel gevoel van gemis dat mij lang vergezelde: “Als ik het één vind, mis ik het ander. En vind ik het ander, dan mis ik weer het één. Zolang ik mij kan herinneren ervaar ik dit gemis in het denken vanuit één perspectief. Dus zoek ik het één in het ander en het ander in het één. Opdat er niets is, wat ik mis.” Een eenduidig feitenrelaas wilde mijn levensloop dan ook niet worden, wel een verzameling zinnen rond een rode draad. En zo werd mijn autobiografie een notitieboek. Gevuld met iets dat voor een verhaal moet doorgaan én tegelijk ruimte laat om daarmee aan de haal te gaan.Degen & Leideritz tekenden voor de vormgeving.


Op de hoogte blijven? Volg mijn werk op social media, via de buttons op deze site. Meer info via mail@elinevanderidder.nl